srijeda, 5. lipnja 2013.

Aleksa Šantić - Pretprazničko veče analiza pjesme

Ova pjesma se približava poemi po svojoj strukturi i prema radnji u njoj koja se dijeli na vise cjelina. U prvoj vremenskoj cjelini, koja obuhvata prve tri strofe pjesme, govori se o pjesnikovoj sadašnjosti. U opisu trenutnog stanja Šantić je klonuo nepomiren sa sadašnjom situacijom.  Pjesnik je sam u, a napolju je vrlo hladno. Druga vremenska cjelina se proteže od treće do trinaeste strofe, a u njoj se govori o prošlosti. Šantić  motivizuje prvu cjelinu kako bi naglasio kontrast u drugoj cjelini između sadašnjeg usamljenog  i prošlog idilčnog stanja. U trećoj vremenskoj cjelini, koja se proteže od trinaeste do dvadesete strofe, opet je opisana tuga u sadašnjosti.
Pjesnik bi želio da se vrati u prošlost, da bude okružen svojim roditeljima braćom i sestrama. U četvrtoj cjelini, od dvadesete do dvadesetsedme strofe, govori se o sadašnjoj sreći. Govori se o ljepoti života. Iz knjiga izleću ptice, pjevaju, sve je uigrano, životno, sve je u konrastu od Šantićevog stanja. Izvjesna sentimentalnost hvata Šantića.  Peta cjelina, od dvadesetosme do pretposljednje strofe, opet opisuje sadašnjost pjesnika. Tu se govori o moći pjesme, kako one griju dušu, kako su slične zvijezdama, one mu oživljuju djetinjstvo, harmonija je opet tu. Šesta cjelina obuhvata zadnju strofi, pjeva se o pobjedi nad samoćom, o pobjedi života, Šantić se vratio u djetinjstvo, pun je sreće, u njemu nastaje emocionalni krešendo svjestan da je sebi napravio novu porodicu, porodicu pjesama.
 U suštini ove pjesme treba naglasiti  kontrast, prožet  pjesnikovom emociom u sadašnjosti i sjećanjem na idilu u prošlosti.

P.S. Pjesma je u formi velika, a u značenju još veća, tako da nisam u mogućnosti da je ovdje okačim. Svakako uživajte u svakoj slici ove divne pjesme! :)

Broj komentara: 6:

 1. iznesite svoje utiske o ovoj pesmi> kakvom atmosverom odise? sta see u njenoj "dubini"desava? kako se pesnik oslobadja svoje samrtne usamljenosti?

  OdgovoriIzbriši
 2. proucite kompoziciju pesme. kako tece lirska naracija? koji su njeni sastavni delovi?

  OdgovoriIzbriši
 3. iako je pesma narativno oblikovana, u njoj ima unutrasnje dramatike . sta u samotnoj predpraznickoj veceri dozivljava pesnik ? kako opsti sa davno pomrlim clanovima svoje porodice ? kako se oseca posle njigovog nestanka? sta mu se posle tog jos cudnije desava? zasto pesnik kaze: sanjam li? kakvim snovima ispunjava svoju opustosenu javu? kakvu utehu mu donose njegove pesme i knjige?

  OdgovoriIzbriši
 4. razmotrite stilske osobenosti ove pesme . kakvo simbolicko znacenje imaju rekviziti, boje , mirisi, i zvuci? iz cega proizilazi elegicna intonacija pesme?

  OdgovoriIzbriši
 5. Sta u ovoj pjesmi dozivljaje pjesnik?
  Kako se sjeca?
  Sta mu sve nedostaje?
  Gdje nalazi utjehu?

  OdgovoriIzbriši
 6. Da si pazljivo procitao ono sto sam napisao nasao bi odgovore, ja ne serviram sve, potrudi se malo! :)

  OdgovoriIzbriši